top of page

Peter Valentovič - dirigent


Peter Valentovič - dirigent

Peter Valentovič absolvoval štúdium dirigovania na Viedenskej hudobnej univerzite a na Conservatoire National Supérieur de musique et de danse v Paríži. Pracoval ako korepetítor v Opéra Bastille, v Théâtre du Châtelet a vo Viedenskej štátnej opere. Počas štúdia vo Viedni získal štipendium Viktora Bunzla za mimoriadny umelecký talent.


V rokoch 2004 - 2006 bol šéfdirigentom a asistentom dirigenta v Tiroler Festspiele Erl v Rakúsku a v Stadttheater Bozen v Taliansku, v rokoch 2004 - 2006 dirigentom a zbormajstrom v opere v Kapskom Meste v Juhoafrickej republike a v rokoch 2006 - 2008 hlavným dirigentom v Štátnej opere v Istanbule.


Od roku 2013 pravidelne spolupracoval s Editou Gruberovou ako dirigent a tiež ako klavirista.


Peter Valentovič spolupracoval so Sirom Johnom Elliotom Gardinerom v Theater du Chatelet ako korepetítor v roku 2003 (Les Troyans) , s Franzom Welser-Möstom vo Viedenskej štátnej opere ako hlavným korepetítor a hudobný asistent v roku 2011 (Z mrtvého domu) a s Friedrichom Haiderom ako druhým dirigentom v Opere SND v Bratislave. V roku 2019 absolvoval Valentovič svoj dirigentský debut v Číne s Čínskou filharmóniou, Šanghajským symfonickým orchestrom, Filharmóniou Xiamen a Symfonickým orchestrom Guangzhou.


V rokoch 2018 až 2019 bol šéfdirigentom Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu v Bratislave. Od roku 2020 posobi ako šéfdirigent Národného Divadla Košice.

Umelci
bottom of page